Efter över 40 år i optikbranschen har jag de bästa åren framför mig. Med erfarenheten som optiker i synundersökningsrum och butik, optikrörelse med kompanjonen, optiker- och optikerassistentutbildningar, författare, föredragshållare och krönikör i OPTIK-tidningen i ryggen stämmer beskrivningen jag fick häromsistens:

”Det är få i optikbranschen som har en sådan bredd som du verkar ha.”

Jag är själv förvånad. Det var inget jag trodde när jag som femtonåring steg in på optikerutbildningen på Nya Elementars Gymnasium hösten 1975. Utan stöttande klasskamrater och lärare som fattade mitt osäkra tonårsläge hade jag aldrig gått klart utbildningen. Men jag tog examen som Sveriges yngsta optiker och kom ut i en bransch där vit rock fortfarande var legio och de manliga optikerna fler till antalet. Flera gånger tittade framförallt äldre damer över huvudet på mig och undrade var optikern tagit vägen när jag visade in dem i synundersökningsrummet. Så är det inte nu. Tack och lov.

Jag har alltid intresserat mig för det som händer utanför synundersökningsrummet. Inne i det är det också intressant att vara, speciellt om det är problemlösning på gång men att bara vara där lockar inte. Därför har jag över åren gjort utstickare åt olika håll i branschen. En del känner igen mig från IFO, Institutet för Optometri där jag arbetade som utbildningsassistent för Optikerförbundet. Andra har haft mig som föreläsare på optikerassistentutbildningen i Uppsala där jag verkar och bor. Många vet att jag återkommande skriver i OPTIK-tidningen som krönikör. Några har koll på att jag numera också är författare.

Jag är ingen superextrovert person som vill ha allt ljus på mig men jag vet vad jag kan och tycker om att förmedla det. Jag gillar att påverka och berätta om mina idéer och visioner. Det viktiga är inte att det blir så utan att det finns plattformar för relationsskapande och branschsamhörighet. Det är relationerna som är vår styrka, relationerna till våra kunder och patienter och mellan optiker och assistenter. Inte minst leverantörer, andra yrkeskategorier i ögonvården och närliggande branscher inom mode och inredning betyder mycket för att vi ska kunna vara varandras bollplank. Det leder till utveckling som kommer samhället och de som anlitar oss till del. Och oss själva förstås. För vem vill inte ha roligt på jobbet?

Mina ledord är glädje, frihet och mening oavsett om jag är optiker, författare eller är medmänniska. 

Pin It on Pinterest

Share This