Jag brukar säga att jag trivs bäst i mitt eget sällskap, framför datorn med orden som kommer ur fingertopparna. Min delvis introverta läggning ger mig en upplevelsevärld inom mig som brukar räcka långt. Men nu, när jag har ett överflöd av egentid på kammaren, i vår lägenhet framför datorn, åh, vad jag längtar till människorna.
Jag längtar efter närvaro med mina föräldrar som tar karantänråden på allvar och håller sig hemma, med dagliga promenader men inga besök på stan eller i affärer. Då och då, när jag levererar mediciner, frukt eller något annat som saknas står jag på behörigt avstånd från deras balkong på nedre botten och vi pratar en stund i vår-blåsten. Nu är jag tacksam över att de bor längst ner och inte fem våningar upp. Hej, mamma och pappa, jag saknar er.
Jag längtar efter kunder i butiken. Nu när det inte är fullt upp med att hinna med allt blir varje möte med kunden viktigt. Det var det tidigare med, men inte lyckades jag ta in det då, varje gång. Men nu.
Hej, kunder, jag saknar er och är tacksam för er som kommer till oss på Rediviva Optik.
Jag längtar efter mina vänner. Jag längtar efter pärlhöneträff hos Annica på Pirum. Ruth och alla ni andra, ni vet vad jag pratar om. Jag längtar efter middagar med alla våra vänner. Jag längtar efter frukostar efter yogan med Helena. Jag längtar till och med efter stora fester med massor av folk som tidigare inte alls brukade vara min kopp av te. Men nu, nu vill jag åka på livekonserter. Jag vill dansa bland danssugna på ett trångt dansgolv med hög musik.  Jag vill träffas och prata länge, diskutera livet, bara vara, dansa och njuta av samvaro. Hej Lina, jag saknar dig.
Hej, alla andra mina vänner, ni vet vilka ni är, jag saknar er med. Jag vet att ni finns och vi hörs av men nog vore det kul att ses? Bara så där spontant. Men det är bäst att låta bli ett tag till, eller hur.
Jag saknar mina bröder som inte bor längre bort än i Stockholm. Men till Stockholm åker man inte längre till om man kan låta bli. Hej Markus och Thomas och alla syskonbarn, Nina och Micke, jag saknar er. Jag saknar till och med syskongnabbet, ni vet. Tänk vad kul det blir att mötas hela familjen till middag. Hej, hela familjen jag saknar er. Dig med, Ida!
Åh, vad jag saknar att få åka till Forsvik i påsk och hälsa på vännerna i Bolagshuset. Hej Lotta, jag saknar dig och hela din familj, Malin och Peter med och Laila och Bernt förstås. Men vi stannar självklart hemma. Vi vill inte vara de som ställer till det för vården. Där är svårt som det är. Heja er inom vården. Jag står inte på balkongen och klappar men som jag beundrar er uthållighet och professionalism.
Jag längtar efter att hälsa på dottern och mågen i Örebro. Hej Hanna och Jonas, jag saknar er. Vilken tur att vi hann fira din födelsedag där i slutet av februari innan allt drog igång och vi alla började ta in hur det är.
Det här är som att vara sjuk. Tanken som snurrar i huvudet är” Sen när jag är frisk då ska jag uppskatta min hälsa i varje andetag. Låt mig bara bli frisk”. Likadant nu. När det här är över då ska jag aldrig klaga på stress eller att tiden inte räcker till. Då ska jag alltid vara närvarande och njuta av allt. Tror ni mig?
Jag minns hur tankarna gick när jag förlorade Thea och Tove, mina tvillingflickor som dog och föddes för snart 24 år sedan. Varför?  Inte jag, Jag vill inte. Låt mig slippa! Känslan av maktlöshet och sorg tog över. Nu har jag en märklig glädje och nytta av de erfarenheterna. Jag vet redan att allt kan förändras på en sekund att allt inte längre blir som jag trott det skulle bli. Det är livsförutsättningar som vi oftast inte låtsas om att de finns. Vi söker tryggheten, det familjära, det vi är vana vid istället för att ta in att livet alltid är föränderligt.
Jag tänker ofta på vad jag kommer att ta med mig av det vi upplever nu. Jag är märkligt nog inte orolig. Är mer  problemlösningsorienterad, ja, men inte orolig. Det är en skön känsla för en som kan oroa sig, fråga min dotter.
Vad kan jag göra? Vad kan du göra? Vem kan jag bry mig om och hjälpa? Vilken information ska jag sprida? Min upplevelse är att medmänskligheten har fått sig en skjuts uppåt. Vi är så illa tvungna. Vi går från ego till något som allt mer liknar solidaritet.
Hej, Anna, min författarvän som jag aldrig träffat IRL men så många gånger i kommentarer i våra böcker som skrivs och nu senast online på  yogan som du leder från skärmen. Jag saknar vår skrivarträff som får vänta, men snart, alldeles snart ses vi på riktigt när vi ska ha skriva i Forsvik, vandra i bergen i Tiveden och äta gott. Jag vill också klättra i berg och lyssna på jorden och stenarnarna så där som du gör. Alldeles snart ses vi! Det är bara en pandemi som ska passera först.
Tur ändå att jag bor ihop med den mest sociala, extroverta av dem alla. Niklas, jag saknar inte dig och det är då för väl.  Trots allt får jag min dos av samvaro. Vi har roligt ihop, när vi umgås eller bara är på var sitt håll här hemma.
Men hej alla andra jag känner, vad jag saknar er. Tur vi kan ses över nätet, online och per mess.
​När det här är över, lova mig att vi ställer till en riktigt stor brakfest, inte en AW eller Afterski utan en hejdundrande AfterC som håller på in till småtimmarna. .
Och då, Eva, lovar jag att hålla mig vaken hela  natten och lämna dansgolvet sist.
​Foto: Lisbet Spörndly

Pin It on Pinterest

Share This