Även om ketchup inte är det första jag tänker på när det gäller Bomullssystrar är ordet passande för tillfället. För nu är det som om all tomatsås rinner ur flaskan på än gång: Bokförlaget Lava har givit ut boken officiellt. Flera dagstidningar har skrivit om boken. Jag börjar få recensioner på Bokus och personliga kommentarer om boken når mig. Spädbarnsfonden och UNT har tagit in den i sitt sortiment online och här om dagen tog Uppsala Bokhandel och Arken bokhandel in den i sitt sortiment. Bokreleasen i början av december 2021 bor i mig som ett fint minne.
Jag hänger nästan inte med och får då och då påminna mig om att det är jag själv som satt snöbollen i rullning. Jag vill att boken ska nå ut och min förhoppning är den ger hopp och tröst för den som förlorat någon kär. Jag tröstade mig själv genom att skriva boken och om läsaren upplever något liknade i sitt liv värmer det mitt hjärta.
En recension fångar mina ögon:
En vacker roman som tröstar
”Bomullssystrar kan verkligen rekommenderas till alla som förlorat någon. Romanen visar hur man kan låta de döda få liv i sin egen fantasi och på så vis fick jag tröstande verktyg i mitt eget sorgearbete. De starka och vackra bilderna av Odette Lager samspelar fint med Anki Palms egna berättelse om sina två tvillingdöttrar Thea och Tove. ” Sofie Sjöström

Det är inte lätt att beskriva sin egen bok med få ord. Sofie lyckas och jag lånar hennes ord med glädje och hennes tillåtelse. Jag har börjat landa i att vägen fram till färdig bok har varit mödan värd. Då och då har det känts som om att bokens tillblivelse varit lika långt borta som en färd till månen. Men jag har skrivit ett ord i taget, tagit ett steg efter det andra och fortsatt skriva fastän tvekan slagit till flertalet gånger. För det gör den för alla författare, tror jag. Många gånger har tankarna gått åt hållet att vem mer än jag kan få glädje av orden? Det eviga ifrågasättandet har både drivit mig framåt och fått mig att redigera det jag skrivit.
Skrivandet i sig, känslan av att tankarna flyger omkring som fjärilar som jag försöker fånga in med ordhåven och fingrarna som löper över tangentbordet gör mig tillfreds, vare sig det gäller ett svar till någon på sociala medier eller ord till nya boken som snurrar runt i tankarna. Det är den känslan som driver mig. Vad kommer här näst ur fantasin, denna källa av möjligheter och inspiration?
Redan när jag skrev det sista på Bomullssystrar funderade jag på vad jag skulle skriva härnäst? Bomullssystrar har sysselsatt min hjärna i flera år så det blev lite tomt. En sida av mig sa åt mig att ta det lugnt, du behöver det. Den andra viskade: Något nytt måste du börja med, du vet ju hur roligt det är.
Svaret fick jag igår medan kära väninnan Maj-Britt och jag fikade semla hemma hos henne. Solen lyste in genom fönstret och det droppade från taket. Vi pratade om visualiseringar och möjlighet till läkning. Efter ett långt arbetsliv som psykolog och psykoterapeut har hon utarbetat en psykologisk metod som handlar om visualisering. I hela min bok har jag använt mig av vad hon lärt mig.
– Det handlar om att vänta in, säger hon medan jag låter semlan smälta i munnen.
– Hur menar du, frågar jag och anar svaret.
Hon återkopplar med en fråga:
– Hur gjorde du när du skrev boken?
– Väntade in, svarade jag. Jag lät Thea och Tove prata på utan att störa dem. Men vad är det som händer, Maj-Britt. Hur kan det ske, undrar jag.
-Jag vet inte, men om du väntar in kommer svaret och många gånger läkningen. Vi har det alla inom oss. Jag mött många genom åren på min mottagning som hittat sina svar. Det är frågorna som behöver ställas. Vänta sedan in och öppna dig för svaren.
På väg hem tar jag med känslan av det vi pratat om. Jag har ställt frågorna till mitt inre. Vad ska jag skriva nu? Vad behöver ut? Inget är bråttom, solen skiner, dagen är ledig och jag ska snart äta lunch.
Med spänning undrar jag vilka röster som kommer att vilja göra sig hörda i fantasin. Vilka miljöer som väntar på att beskrivas. Ingenting är bråttom. Jag vilar ut bland fjärilar av ord.
Jag väntar in.


Beställ Bomullssystrar här och Här hittar du Maj-Britts böcker.